Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Reus versus Tarragona

22-10-2020
Reus versus Tarragona

La polèmica està servida. No hi ha terme mig. O Tarragona o Reus.

L'eterna rivalitat entre dues ciutats veïnes, separades només per una desena de quilòmetres, no té remei! Els uns, els Ganxets (els de Reus) i els altres, els Pelacanyes (els de Tarragona), tots tenen els seus arguments. Veiem els tòpics.

Reus arribà a ser la segona ciutat de Catalunya a principis del segle XIX com focus industrial i comercial del territori, amb gran pes en el mercat dels fruits secs, el comerç tèxtil i els aiguardents (“Reus-Paris-Londres”).  És una ciutat burgesa i d’esperit emprenedor.

Tarragona, ciutat de mar amb un gran port i amb la riquesa que aporta ser capital: delegacions militars, eclesiàstiques (seu de l’Arquebisbat) i de molts funcionaris.

Totes dues són referents culturals:

A Tarragona el Patrimoni d’època romana (el Circ, l'Amfiteatre, el Fòrum, el Museu Arqueològic, les muralles) i d’època medieval (la Catedral, les torres de la muralla, el call, l'antic hospital de Santa Tecla) ens transporten en un temps imperial mil·lenari. I és terra de castellers amb varies colles.

A Reus, el patrimoni modernista (arquitectes com Domènech i Montaner  i el reusenc Pere Caselles hi van deixar joies arquitectòniques) i la petjada de Gaudí  ens transporten a un temps de senyors i obrers del segle XIX i principis del segle XX. I sense oblidar que Reus és un dels centres teatrals més importants de Catalunya. 

Queda clar que a taula també hi ha diferències i plats únics: Reus destaca pel menjar blanc, les avellanes i el seu fantàstic vermut i Tarragona destaca per la cuina marinera del Serrallo, el xató  i el farro.

Si vols buscar la neutralitat parla del Camp de Tarragona, expressió que es refereix a diferents poblacions de la zona, tal com va fer RENFE anomenant així l’estació de l’AVE de la zona! O fes com la Universitat Rovira i Virgili que té campus a les dues ciutats!

Ara, la ironia i les bromes sovintegen, com quan els de Reus accepten Tarragona com el seu barri marítim i a Reus quan preguntes qui és l'últim de la cua es contesta: “el Nàstic!”. A Tarragona, on neix el famós personatge infantil, en Maginet, sempre es veuen com a ciutat i al de Reus com a poble petit

Jo m'ho miro amb curiositat mentre xiulo melodies de Whiskyn’s i d’Els Pets i em passejo per aquestes boniques terres...

Marina Espuñes