Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Pau Farinetes, el Messi del segle XIX

01-12-2020
Pau Farinetes, el Messi del segle XIXPau Farinetes, el Messi del segle XIXPau Farinetes, el Messi del segle XIX
Pau Farinetes, el Messi del segle XIXPau Farinetes, el Messi del segle XIXPau Farinetes, el Messi del segle XIX

Segurament avui en dia el personatge més famós que freqüenta el barri de Les Corts és en Leo Messi ("treballa" al Camp Nou), però en canvi a finals del segle XIX segur que ho va ser en Pau Farinetes.

El nom real d’aquest personatge era Pau Piera i Piera (1850-1921), era pagès i propietari de la Masia de Can Farinetes. Era un home molt popular al poble, una època on Les Corts era zona de masies amb camps de conreu i de petites indústries dedicades al tèxtil, rajoles, destil·leries i forns de vidre, entre altres.

Ens fixem en el seu aspecte: un home vestit de  forma senzilla i popular, porta barretina, jaqueta amb armilla descordada, un mocador sota el coll i espardenyes. Li destaquen unes patilles llargues i poblades. Ens somriu i ens ofereix un got a la mà dreta, potser d’aigua o potser de vi.

La masia de Can Farinetes era una construcció del segle XVIII i situada al camí entre Les Corts i Sarrià, al carrer darrere de l’actual Ajuntament del barri, anomenat aleshores el Torrent dels Morts i ara dit carrer Joaquim Molins. Les Corts era una població amb un municipi molt dispers, ple de masies (avui encara en sobreviuen varies!) que s’uní administrativament a Barcelona l'any 1897. És a la zona al voltant de la Plaça de la Concòrdia on hi va haver el primer nucli més poblat.

L’obra es va instal·lar a la plaça Comas, davant de l’Ajuntament, després d’una iniciativa popular. És de bronze i és obra de l’artista Nicolau Ortiz Serra. Si bé la cara és d’en Farinetes, el cos rodonet s’inspira de l’últim regidor del poble, Jaume Esteva i Gibert, que aleshores vivia en aquella masia. Malauradament, Can Farinetes va ser enderrocada cap el 1958.

Sovint els cortsencs s’hi acosten sense saber ben bé qui és. Esperem que si mai hi ha una escultura del Messi, algú el reconegui al segle XXII!!

Marina Espuñes