Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

El vermut català

08-12-2020
El vermut catalàEl vermut catalàEl vermut català
El vermut catalàEl vermut catalàEl vermut català

El vermut és una beguda d’origen italià que va sorgir a finals del segle XVIII i que va ser introduït a casa nostra cap al 1840 des de la ciutat de Reus. Tot i així, encara vam haver d’esperar uns quants anys per tenir la primera producció catalana al 1876.

Des de llavors, el vermut s’ha mantingut prou viu dins del nostre dia a dia. Va viure una primera època daurada a començament del segle XX quan es va començar a  estendre el seu consum per tot el territori i a posteriori, es va popularitzar als anys 70-80. Però després, el seu èxit es va anar diluint.

Fa poc, vaig descobrir el transcendent paper de la ciutat de Reus a la història del vermut, pionera en la seva comercialització i ara, un dels reductes més importants a Catalunya. Actualment a Reus hi podem trobar el Museu del vermut que dóna testimoni de tota la seva història, des dels seus inicis fins avui en dia, i multitud de llocs on comprar-ne o tastar-ne.

De la seva presència també n’ha sortit beneficiat el llenguatge popular ja que n’han quedat ben vives expressions com “Anar a fer el vermut”, utilitzada quan es va a fer un àpat lleuger al migdia abans de dinar, principalment en diumenge o “És l’hora del vermut” per referir-se al moment de fer un aperitiu.

El vermut està fet amb vi blanc moscatell, dolç, aromatitzat amb una base d’herbes la més essencial de les quals és el donzell (Artemisia absinthium) que és la que li dóna un punt amargant, ben característic.

En general però, té un gust força dolç i especial que el fa ideal per acompanyar aperitius de platets salats com olives farcides, anxoves, patates fregides, escopinyes..., gairebé necessaris per fer un petit coixí que contraresti la seva graduació de 15-23º!

El vermut va tornar amb força fa uns 4-5 anys  amb noves vermuteries, cates de vermuts, i fins i tot, noves marques al mercat. El vermut torna a ser popular, el vermut torna a estar de moda!


Olga Llorensí