Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

El termòmetre de Can Cottet

30-10-2020
El termòmetre de Can CottetEl termòmetre de Can CottetEl termòmetre de Can Cottet
El termòmetre de Can CottetEl termòmetre de Can CottetEl termòmetre de Can Cottet

El termòmetre de Can Cottet

Al cor de Barcelona, de camí al Barri Gòtic, a l’inici del comercial Portal de l’Àngel ens trobem amb una de les icones de la ciutat: el termòmetre gegant de Can Cottet.

Cal recordar que des de 1902, l’òptica Cottet va tenir als baixos la seva botiga més emblemàtica oberta aquí, la més gran d’Europa aleshores, amb més de 2000 metres quadrats . El 2019 es traslladà a la Rambla de Calalunya quan l’edifici va ser comprat per una immobiliària.

Encara avui és una empresa històrica i familiar,  d’origen francès, de la Borgonya  i instal·lats a Barcelona a finals del segle  XIX: el 1888 Constantin Cottet viatja a Barcelona en ocasió de l’Exposició Universal  per donar a conèixer les ulleres de la fàbrica Cottet Frères i li agradà tant la ciutat que ja mai la va deixar.

Rolando Cottet va ser l’impulsor d’aquest termòmetre que ha registrat la temperatura de la ciutat des de 1956. Té una amplitud tèrmica adaptada a Barcelona, entre -5º i 40º, tot i que es va fabricar a Alemanya. És enorme, de 22 metres de longitud (equivalent a 5 pisos d’alçada) i té 2000 quilos de pes, amb 570 metres de tub de neó (avui substituït per llums led) i això fou un gran reclam comercial vist de la plaça Catalunya.

Però si us hi fixeu, sota la gran icona tenim altres mesures: un rellotge (l’hora), un baròmetre (la pressió atmosfèrica) i un higròmetre (humitat relativa).

Però, malgrat les moltes restauracions,  oh, sorpresa! el termòmetre no funciona!

Marina Espuñes